Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΙΤΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΑ
Ορισµένα καιρικά φαινόµενα συνοδεύονται από υλικές απώλειες, από τραυµατισµούς ακόµη και από ανθρώπινα θύµατα.  Σε αυτά τα καιρικά φαινόµενα ,  τα οποία χαρακτηρίζονται και ως ακραία καιρικά φαινόµενα συγκαταλέγονται οι Τροπικοί κυκλώνες (Typhoons or Hurricanes),  οι Ισχυρές καταιγίδες (Thunderstorms),  Ισχυροί ανεµοστρόβιλοι (tornadoes or Wind Storms),  Καύσωνες,  Πολικό ψύχος.  Αποτέλεσµα αυτών των καιρικών φαινοµένων,  όταν φθάνουν σε ακραία  µορφή,   είναι η εκδήλωση
φυσικών καταστροφών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.  Οι φυσικές καταστροφές προκαλούνται από πληµµύρες  (λόγω ραγδαίων βροχοπτώσεων),  κατολισθήσεις, θυελλώδεις ανέµους, πυρκαγιές (λόγω υψηλών θερµοκρασιών) κ.α.. Καταστροφές όµως ή ακόµη και θάνατοι προκαλούνται από ακραίες τιµές της θερµοκρασίας,  είτε από υψηλές θερµοκρασίες (καύσωνας), είτε από δριµύ ψύχος.
   Ο αριθµός των θανάτων και των ζηµιών από φυσικές καταστροφές σε παγκόσµια κλίµακα,  που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόµενα,  αυξάνεται διαρκώς,  αν και δεν υπάρχει  µια διεθνής βάση δεδοµένων όπου καταγράφονται όλα τα γεγονότα τα οποία συµβαίνουν σχεδόν καθηµερινά στο σύνολο του πλανήτη.
 Παρόλα αυτά όµως η συχνότητα  µε την οποία αντιµετωπίζονται οι δυσµενείς επιπτώσεις στο κοινωνικό – οικονοµικό σύστηµα   µειώνεται συνεχώς και αυτό λόγω της σηµαντικής προόδου που έχει σηµειωθεί στην πρόβλεψη , προειδοποίηση αλλά και στην αντιµετώπιση.
 Το κόστος στην παγκόσµια οικονοµία υπερβαίνει σήµερα τα 60 δισεκατοµµύρια δολάρια ετησίως από τα οποία το 1/3 αντιστοιχεί στα έξοδα για την πρόβλεψη, πρόληψη και για την αποφυγή των καταστροφών και τα υπόλοιπα 2/3 αντιστοιχούν στις άµεσες ζηµιές από καταστροφές και την αποκατάσταση τους. Ο αριθµός των θανάτων ετησίως κυµαίνετε από χρόνο σε χρόνο µε ένα παγκόσµιο  µέσο όρο 250.000.  Το 95%  περίπου των θανάτων σηµειώνονται σε χώρες του τρίτου κόσµου, όπου ο πληθυσµός υπερβαίνει τα 4,2 δισεκατοµµύρια.



Μαθήτρια Α' Λυκείου Εσπερ. Παλλίνης   Σταυρούλα Γεωργούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου